Граждани ще протестират срещу проекта на Патриотите за общински зони без лимити за строеж

Новини БГ

Протест пред централата на „Обединените патриоти“ е обявен във Фейсбук събитие за утре вечер. Причината е проектозаконът на партията, предвиждащ „приоритетни зони за въздействие“, за застрояването на които да не важат ограниченията, налагани от задължителните в момента общи устройствени планове на общините и от специалния статут за защита на близките до морето земи.

Утрешният протест е организиран от Владо Руменов – един от активните граждани от групата „Свободен Камен бряг“, благодарение на чиято инициатива незаконна сграда на брега край Камен бряг беше разрушена. Това беше едва вторият случай в България, след „Златната перла“ в Странджа, при който строителният контрол успя да наложи събаряне на незаконен строеж край морето.

Въпреки че към момента има ограничения за строежи в най-близките имоти на морето (по силата на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие – ЗУЧК) и забрана за строителство без общ устройствен план на общината (от Закона за устройство на територията – ЗУТ), забраните често се заобикалят, както свидетелстват случаите край АлепуИракли и Синеморец само от последните месеци. „Вратичките“ в законите са различни, а обещанията на управляващите към протестиращите от последния юли за ограничаване на застрояването – все още неосъществени. Повече за „вратичките“, използвани за застрояване към момента, можете да прочетете тук.

На този фон обаче „Обединените патриоти“ настояват парламентът да премахне и слабите правила срещу непремерено застрояване в ЗУТ и ЗУЧК с новите си законови текстове за специални зони, за които ограниченията няма да важат и които да се застрояват „ускорено“. Мотивите им се базират на желание да се компенсират черноморските общини за „неблагоприятните условия“ за строителство в тях поради забавянето на задължителните общи устройствени планове.

Протестът срещу този облекчен режим за застрояване на зони, приоритизирани от местните кметове, е насрочен за четвъртък 5 ноември от 18:30ч. пред централата на „Патриотите“ на ул. Раковски 134.

Източник: Дневник

loading…