Протести срещу Covid ограниченията в румънски градове

Новини БГ

Протести срещу ограниченията, въведени заради пандемията от коронавирус, заляха улиците на няколко градове в Румъния в понеделник вечерта, след като ден по-рано влязоха в сила по-строги мерки заради нарастването на новите случаи на Covid-19, предаде АП, цитирана от БТА.

Над 1000 души се събраха в столицата Букурещ. Протестиращите надуваха свирки и скандираха „Свобода!“ на шествие до сградата на правителството на Площада на победата. Един мъж бе задържан заради отказ да носи предпазна маска и да се легитимира.

По-малки протести бяха организирани и в други градове – Арад, Бистрица-Насъуд, Ботошани, Сибиу, Бъзъу и други, информира сайтът Зиаре.

В по-голямата си част демонстрациите бяха организирани от крайнодясната партия Алианс за единство на румънците, което е против ограничителните мерки и подкрепи и няколко протести срещу ваксинацията.

Лидерът на партията Джордже Симион, който призова хората да протестират всеки ден тази седмица, участва в демонстрацията в Букурещ.

Новите ограничителни мерки включват забрана за излизане от дома след 20,00 ч. в най-силно засегнатите от пандемията населени места и намалено работно време за магазините.

В понеделник Румъния регистрира рекорден брой пациенти с Covid-19 в интензивни отделения – почти 1400 души. Около 12 000 са хоспитализираните с коронавирусна инфекция.

До момента страната с население от над 19 милиона души е регистрирала над 940 000 заразени и 23 234 починали с Covid-19. Румъния е поставила вече близо три милиона ваксини, а вчера премина прага от един милион ваксинирани с двете дози, съобщиха румънски медии.