Разпети петък припомня страданията и кръстната смърт на Христос

Новини БГ
Днес е Разпети петък за православното вероизповедание. Това е денят, който припомня за страданията и кръстната смърт на Иисус Христос. В този ден от Страстната седмица се спазва строг пост – без храна и без вода.

Скръбните богослужения в най-тъжния ден от годината за православните християни проследяват издаването на присъдата, разпятието и погребението на Божия син, приел върху себе си греховете на цялото човечество.

Врачанският митрополит Григорий обясни:

„През целия ден камбаните на храмовете бият траурно. Това е най-скръбният, но и най-спасителният ден, в който си спомняме за това, което беше извършено с нашия Господ и Спасител. Той беше предаден, осъден, линчуван, подиграван, хулен и по пътя към Голгота носеше тежкия си кръст. Там, на Голгота, беше разпнат между двама разбойници, като злодей. Там, на кръста, предаде душата си, за да се извърши Спасението на човешкия род. Той проля кръвта си на кръста заради всички нас и затова този ден е ден за размисъл“.

Вечерта във всички православни храмове в страната се отслужва Опело Христово.

Сутринта на Разпети петък в храмовете се изнася за поклонение Светата Плащеница,  която е символ на положения в гроб Спасител.

Привечер край Плащеницата се извършва „Опело Христово“, с което се извършва символичното погребение на символичното Христово тяло.
В обновения храм на Троянския манастир „Успение Богородично“ от 8 ч. ще бъде отслужена вечерня с изнасяне на светата плащеница, а от 19:00 ч.  – „Опело Христово“. Йеромонах Стефан уточни, че през целия ден миряните могат да се поклонят пред светата плащеница.
„Това е денят, в който символично опяваме и погребваме символичното тяло Христово, което е в светата плащеница. Минаването под светата плащеница е всъщност именно това поклонение пред плащеницата, падане на колене, осъзнаване на личната греховност пред Бога, умирането за греха и възкръсването за нов живот. Това е смисълът на преминаването под светата плащеница“.
Източник: БНР