Еманюел Макрон е бил подслушван с “Пегас“

Новини БГ

Както вестник “Гардиън“ обеща, някои от имената на мишените на софтуера “Пегас“ вече станаха ясни.

Мобилните телефони на френския президент Еманюел Макрон и 15 членове на френското правителство вероятно са били подслушвани от страна на Мароко със софтуера 2019 г., предава френският ежедневник “Монд“.

От кабинета на Макрон все още не са коментирали изявлението. “Монд“ цитира NSO, че френският президент никога не е бил обект на подслушване от техни клиенти.

Южноафриканският президент Сирил Рамафоса и пакистанският премиер Имран Кан също се появяват в данните, които включват дипломати, военни началници и висши политици от 34 държави. Смята се, че през 2019 г. мароканците са имали интерес към генералния секретар на Световната здравна организация Тедрос Адханом Гебрейесус и Шарл Мишел, председателят на Европейския съвет, по времето когато е бил министър-председател на Белгия. Кралят на Мароко Мохамед VI е бил подслушван от силите за сигурност в собствената му държава през 2019 г. Същото важи и за премиера на страната Саадедин Отмани.

Смята се, че както Саудитска Арабия, така и ОАЕ са таргетирали президента на Ирак Бархам Салех, който е близък до САЩ. Английският номер на Салех също е в списъка.

NSO заяви, че фактът, че даден номер се е появил в списъка, по никакъв начин не показва дали този номер е избран за наблюдение с помощта на “Пегас“.

Администрацията на Министерски съвет не е сключвала договор с израелската фирма NSO Group, разработила шпионския софтуер “Пегас“. Това съобщиха за БГНЕС от правителствената пресслужба. Шпионският софтуер, станал причината за грандиозен световен скандал, е разработван от израелска фирма, която е имала свои клонове в България и Кипър.

Международно разследване на журналисти от 17 издания, сред които „Вашингтон пост“, „Гардиън“, „Монд“, „Зюддойче цайтунг“ показва, че шпионската програма „Пегас“ е използвана в около 50 държави. Със софтуера са били подслушвани и следени стотици правозащитници, журналисти и опозиционери в множество страни по целия свят. Както „Гардиън“ вече съобщи, анализът на изтеклите данни показва, че клиенти на компанията са били десет правителства – Азербайджан, Бахрейн, Казахстан, Мексико, Мароко, Руанда, Саудитска Арабия, Унгария, Индия и ОАЕ, които са въвеждали десетки хиляди номера на представляващи интерес за тях хора. Сред подслушваните е бил телефонът на френския президент Еманюел Макрон – мишена на шпионско наблюдение от страна на Мароко, съобщи в. „Монд“.

Правителството на индийския премиер Нарендра Моди бе обвинено в държавна измяна от опозицията, след като стана ясно, че телефонните номера на няколко журналисти и активисти са в списъка с повече от 50 хил. номера на лица, за които от 2016 г. се смята, че представляват интерес за клиенти на NSO Group. Списъкът включва два телефонни номера, принадлежащи на най-големия политически опозиционер в Индия, Раул Ганди.

Бившият служител на Агенцията за национална сигурност на САЩ Едуард Сноудън се застъпи за забрана на продажбата на търговски шпионски приложения. Неговото интервю за вестник Guardian, посветено на скандала около израелската програма “Пегас“, бе публикувано на уебсайта на вестника, предаде БГНЕС.

„Трябва да спрем това. Вече не е възможно да сме неактивни. Ако не се направи нищо за спиране на продажбата на такива технологии, тогава броят на обектите за наблюдение значително ще надхвърли 50 хиляди. Те ще се превърнат в 50 милиона и това ще стане много по-бързо, отколкото всеки от нас очаква“, каза Сноудън, като посочва, че NSO Group, разработила “Пегас“, е само една от многото компании, продаващи подобен софтуер.

Според него съществуването на ефективен и евтин шпионски софтуер отваря вратата за злоупотреби, дори такива програми да са достъпни само за правоприлагащите органи и специалните служби. По думите на Сноудън търговски продукти от този вид не трябва да съществуват, тъй като те не са инструменти за сигурност, а „вектори на инфекция“ на електронни устройства, позволяващи да се използват смартфони срещу техните собственици.

„Има такива области, такива индустрии, от които няма защита и затова се опитваме да ограничим разпространението на такива технологии. Не позволяваме ядрените оръжия да се превърнат в търговски продукт“, каза той. Сноудън смята, че е необходим мораториум върху продажбата на шпионски софтуер, който трябва да бъде подкрепен от правителствата на повечето страни в света.

През 2013 г.  Сноудън направи публична информация методите на електронно наблюдение от американските и британските специални служби, както и факта, че те предават лични данни на своите граждани един на друг. Сноудън също така аргументира, че специалните служби на тези страни участват в незаконно подслушване на преговори между лидери на чужди държави. Избягвайки преследването от американските власти, той изпраща молби за убежище до редица страни, включително Русия, припомня БГНЕС. На 1 август 2014 г. Стоудън получи първото разрешение за пребиваване в Русия и в момента има право на безсрочен престой на руска територия. Той е обвинен в нарушаване на два члена от закона за шпионажа. По всяка от тези точки го грозят до 10 години затвор. Служители на американската администрация многократно са заявявали, че смятат Сноудън за предател и няма да му простят, тъй като той сериозно е увредил интересите на националната сигурност.

Източник: segabg.com