Плувецът Йосиф Миладинов, зае 8-о място на 100 м бътерфлай при дебюта си на олимпиада

Спорт

Най-младият олимпиец в българската делегация на XXXII летни игри в Токио 2020 – плувецът Йосиф Миладинов, зае 8-о място на 100 м бътерфлай при дебюта си на най-големия спортен форум. Рано тази сутрин 18-годишният пловдивчанин остана последен във финала, превърнал се в най-бързия в историята на дисциплина.

Олимпийски шампион с нов световен рекорд от 49,45 сек. стана недостижимият в момента американец Кейлъб Дресел. Сребърен медал извоюва унгарецът Кристоф Милак с нов европейски рекорд от 49,68 сек. Бронза взе швейцарецът Ное Понти с 50,74 сек., а още трима слязоха под 51 сек. – четвърти е руснакът Андрей Минаков (50,88), а петата позиция поделиха Якуб Майерски (Пол) и Матю Темпъл (Авл) с еднакво време – 50,92.

Седми стана Луис Карлос Мартинес от Гуам с 51,09 сек., а Миладинов се нареди осми с 51,49 сек. Това беше първо българско участие във финал на олимпийския плувен турнир от 1988 г., когато Таня Богомилова спечели единственото злато за водните спортове у нас на 100 м бруст, а Антоанета Френкева взе сребро в същата дисциплина и бронз на 200 м бруст. При мъжете България никога досега не беше имала плувец в олимпийски финал.

„Радвам се, че направих този финал, но очаквах малко повече в него. Осъзнавам какво постигнах. Щастлив съм, но има някаква част разочарование, че не успях да си подобря времето. Не ми е последно състезание, така че се надявам да го направя някой друг път“, каза със смесени чувства пред БНТ Йосиф, който по-рано тази година постави национален рекорд от 50,93 сек. и стана европейски вицешампион на 100 м бътерфлай.

„Единственото, от което съм разочарован, е, че не можах да си направя времето 50,90. Това ми беше единствената цел. Няма значение, че съм осми. За мен беше по-важно да си направя времето. Физически на края много се изморих, едва си изкарвах ръцете от водата. По принцип си починах доста добре вчера, но не знам какво стана“, добави българинът. И продължи:

„Бях много мотивиран, психически бях супер, но не знам защо така се получи. Не мисля, че е толкова до опит, просто физически ми се удаде по-трудно този път. Забавлявах се в началото на дистанцията, после към края ми стана малко по-тежичко. На края на първите 50 започнах да усещам физически, че нещо не е както трябва, и накрая си показа с времето. Не мисля, че това, че съм по-млад, е проблем. Дори смятам, че по-бързо възстановявам.“

Тийнейджърът благодари за подкрепата от родината и дори се извини, че не е оправдал очакванията с по-добро класиране на финала:

„Искам да благодаря на всички, че от България имам такава огромна подкрепа. Не го очаквах. Може би някои хора са очаквали повече от мен и затова искам да им се извиня, че не успях да постигна повече. Явно физически не бях добре днес. Надявам се другия път да се представя по-добре.“