Учени откриха по случайност най-северния остров на планетата

Свят

Учени откриха остров край бреговете на Гренландия, за който твърдят, че е най-северната сухоземна точка на планетата. Островът – педя земя, се появил при разместването на ледовете в района.

„Не търсехме нови острови, бяхме там да събираме проби“, обяснява полярният изследовател и шеф на арктическата изследователска станция в Гренландия Мортен Раш пред „Арктик тъдей“. Преди няколко седмици той публикува своя снимка от мястото във „Фейсбук“, като тогава погрешно пише, че е стъпил на остров Одак – друго парче земя, открито от датски учени през 1978 г. и смятано за най-северния остров. Чак когато из научните среди се разнесла мълвата, че екипът е открил отново Одак, колега поискал точните координати на мястото и установил разминаване с тези, записани за местоположението на Одак през 1978 г. – новото място било доста пò на север.

Новооткритият остров е само около 30 м широк, най-високата му точка е на около 3 м надморско равнище. Повърхността му е покрита с камъчки, лед, обрулени от вятъра снежни кръпки, жълтеникава кал и няколко скали, високи един-два метра. Размерите на острова все още не са установени с точност, тъй като е заобиколен от обръч лед. Откривателите смятат да предложат откритието им да се казва Qeqertaq Avannarleq, което на местния език означава „най-северния остров“.

Докато датско-швейцарският екип се натъква на острова по случайност, няколко американски експедиции са проучвали района за острови неведнъж. През 2007 г. ветеранът на арктическите изследвания Денис Шмит откри подобен остров в близост до този. Учените казват, че макар новият остров да е разкрит от движението на ледовете, появата му не е пряко следствие от глобалното затопляне. Смята се, че на север от Гренландия се намира особено дебел пласт лед, въпреки че през лятото той изтънява до 2-3 метра – значително намаление в сравнение с 4-те м дълбочина, измерени при първата експедиция в района от 1978 г.

Дали островът ще бъде признат за нечия територия зависи от това дали ще му бъде даден официално статут на остров или ще се окаже просто нанос, който може да изчезне отново под ледовете. За да бъде признат за остров, той трябва да остава над морското равнище при прилив. От експедицията са убедени, че изискванията са изпълнени, макар че предупреждават, че тези парчета земя често се появяват и изчезват.

Островът не е просто любопитна находка, а има немалко геополитическо значение. Най-северната точка на крайбрежието на Гренландия определя докъде се простират териториалните претенции на Дания в Арктическия океан. Русия и Канада също имат интереси в този район.

Източник: Сега