България загуби от Италия с 1:3 на Евроволей 2021

Спорт

България загуби от Италия с 1:3 (19:25, 18:25, 25:17) в мач от третия кръг в Група В на Европейското първенство по волейбол за мъже в Чехия. За нашите волейболисти това е първо поражение в шампионата. Тимът на Силвано Пранди вспечели един гейм, но в останалите оказа слаба съпротива и Скуадрата стигна до успеха без много усилия. Утре „лъвовете“ излизат срещу Словения в изключително важен мач за излизане от групата.

Първи гейм
Срещата започна равностойно, но нашият тим бе в ролята на догонващ. При 5:5 отлична блокада изведе българите напред в резултата. Италия си върна аванса от една точка при 7:8 с отлично противодействие срещу атака на Соколов. След четири последователни точки за Италия Силвано Пранди взе прекъсване, но и това не помогна. Ас на Пинали разколеба допълнително българските волейболисти и авансът на Скуадрата набъбна на 5 точки. Силвано Пранди взе второто си прекъсване за България в първата част. Тодор Скримов атакува по диагонала от зона 4 за 12:17. Контраатака на Мартин Атанасов донесе нова точка за България – 13:17. Страхотна точка за самочувствие отбеляза Цветан Соколов за 16:21. Слаба игра в защита позволи на Италия бързо да затвори гейма при 19:25.

Втори гейм
Този гейм тръгна добре за „лъвовете“, които поведоха с 2:1 с успешен пайп на Скримов и атака по блокадата на Соколов. Подобно на първия започна гонитба точка за точка. Пинали изведе Италия напред за 4:5. Тодор Скримов с великолепен сервис донесе точка аванс – 6:5. Добри умения в играта с крака показа Сеганов, но и това не помогна – 6:7. С много класа в поредна атака по блокадата Соколов намали на 7:8. В следващата атака обаче бе спрян с тройна блокада и резултатът вече е 7:9. Сеганов намалява с пусната топка в полето на съперника, а успешна блокада изравнява резултата – 9:9. Цветан Соколов от зона 4 носи ново равенство – 10:10. Отлично комбинация Георги Сеганов – Николай Колев и националите отново са напред в резултата – 11:10. Георги Сеганов вдигна с една ръка на Алекс Грозданов за 12:11. Четири поредни точки на Италия и Пранди взима прекъсване, което обаче не спира серията на съперника – 15:21. Директна точка от начален удар съвсем обезкуражава българските волейболисти и вече изоставаме със 7 точки. Микелето пропуска първата възможност да затвори втория гейм след грешка на началния удар, но при следващата точката е факт – 18:25.

Трети гейм
Българският тим излезе в различна ротация за началото на третия гейм и това дава резултат в началото – 2:0. Умна игра на Скримов на мрежата и директна негова точка от сервис водят до 4:1. С две точки на Алекс Грозданов, едната от които от начален удар и резултатът вече е 6:2. Италия взима прекъсване, но и това не помага – Николай Колев с единична блокада прави 7:2 за България. „Адзурите“ с разколебани и започват да грешат още повече, което набъбва резултата до 10:3 и ново прекъсване за Де Джорджи. Пинали най-накрая отбелязва четвърта точка за Италия. Най-дългото разиграване в мача до момента носи шеста точка за съперника. По подобен начин идва и седмата точка за Скуадрата и Силвано Пранди взима прекъсване. Двойна блокада спира Цветан Соколов – 12:8. Блокада на Алекс Грозднов и България отново си връща аванса от 6 точки. Микелето бърка на сервис за 16:10. Същото прави и Скримов – 16:11. Скъсен начален удар на Алекс Грозданов изненада италианците – 18:11. Чудесна контраатака на Скримов завършва с 20-а точка за „лъвовете“. Лавия с удар по блокадата намалява – 20:12. Видеопроверка носи 22-а точка за нашите, след като се видя, че ударът на Соколов е докоснал блокадата на съперника. Силвано Пранди взима второ прекъсване в гейма след 15-ата точка на италианците. Скримов прави 23:15, а Анцани връща една точка. Грешка на Соколов при сервис удължава гейма, но с технично отиграване Скримов слага край на спора – 25:17.

Четвърти гейм
Джанлука Галаси извежда Италия напред в четвъртия гейм. Цветан Соколов бележи първата точка за нашия тим – 1:2. Микелето с две поредни успешни отигравания прави резултата 1:4. Мартин Атанасов с атака по блокадата намалява – 3:5. Лавия и Микелето от сервис правят преднината на Италия пет точки. Деветата точка кара Пранди да поиска прекъсване. Атана от зона 4 на Лавия носи десета точка за Скуадрата, а Скримов се пропуква срещу Микелето – 3:11. Комбинация между Аспарухов и Люцканов спира дългата серия на Италия – 4:11. Грешка на Пинали на началния удар и шеста точка за България. Алекс Грозданов носи седма точка за отбора ни с атака през центъра. При 7:16 Силвано Пранди иска ново прекъсване. Грешка в атака на Соколов води до 17-а точка на съперника. Тройна блокада е в основата на осмата точка за България. Анцани реализира 20-а точка и кара съотборниците си да се усмихнат широко. Лавия приключва дълго разиграване за 10:23. Велизар Чернокожев бележи първата си точка в мача за 11:23. Николай Колев с грешка на сервис слага точка на спора – 11:25.

Източник: fakti.bg

Снимка: evrovolley.cev.eu