Петков след срещата с президента: Не е говорено за ново служебно правителство

Политика

Постигнатият ръст от 9,6 на сто на БВП през второто тримесечие на 2021 г. спрямо същия период на миналата година, предоставя достатъчно средства за адекватен социален и икономически отговор на държавата в условия на криза. Затова е необходима своевременна актуализация на държавния бюджет от парламента. Около тази позиция се обединиха президентът Румен Радев и министри от служебното правителство, които проведоха работна среща днес на „Дондуков“ 2, съобщава президентският пресцентър.

Президентът Румен Радев

Президентът Румен Радев

Трябва да се осигурят благоприятни условия допълнителните приходи в държавната хазна, събрани от служебния кабинет, както и благодарение на икономическия ръст, да достигнат до пенсионерите, лекарите, бизнеса и нуждаещите се в кризата, е мнението на президента.

По време на разговора е била обсъдена и актуалната обстановка в страната, предизвикана от епидемията от коронавирус.

След срещата служебният министър на икономиката Кирил Петков заяви:

„Нямаме вариант, който да е позитивен без актуализацията на бюджета както ние сме я предвидили. Много се надявам, че въпреки всичките политически страсти има национална отговорност и ще бъдат приети“.

Петков коментира и евентуален нов служебен кабинет:

„Доколкото наближава времето и всички очакват, че тези разговори трябва да се водят – не, в този момент президентът с никой министър не е говорено за следващо правителство. По-важно в днешния разговор беше да говорим(е) за реалните проблеми и за реалните възможности, които в момента стоят пред държавата“.

Източник: БНР