Групата на „БСП за България“ в СОС внесe жалба в Областната управа заради промените в състава на Комисията по архитектура

Новини БГ

Общинските съветници от „БСП за България“ Милка Христова и Диана Тонова внесоха жалба от името на групата в Областната управа на София заради начина, по който бе променен балансът в Комисията по устройство на територията, архитектура и жилищна политика към Столичния общински съвет (СОС).

На първото заседание на Общинския съвет след лятната ваканция съставът на Комисията бе увеличен от 15 на 17 човека – на практика с двама представители на управляващото мнозинство в съвета. Дейността й е свързана с вземането на решения по изключително „горещи“ теми, като одобряване на подробния устройствен план (ПУП), застрояване, зелени площи и др.

“Така искаме да защитим достойнството на институцията. Това беше своеобразна еманация на установения от същото това мнозинство авторитарен модел на управление през последните години”, обясни Тонова, която е и член на Комисията по архитектура.

Тя добави, че с този акт управляващите са потвърдили тезата на опозицията, че градът ни се управлява непрозрачно и лобистки.

Последното заседание на Комисията по архитектура не се състоя, тъй като то бе бойкотирано от общинските съветници от „БСП за България“, „Демократична България“ и независимия Борис Бонев.