Бизнесът и синдикатите договориха с премиера компенсации за фирмите заради цената на тока

Новини БГ

Бизнесът и синдикатите договориха с премиера компенсации за фирмите заради високите цени на тока. Финансовата помощ трябва да бъде изплатена със задна дата от месец юли и отразена в октомврийските сметки в началото на ноември.

Работодателите настояха за компенсация в размер на 75% от надвзетите суми, изчислени от разликата между цената на борсата и прогнозната пазарна цена на енергийния регулатор. За целта ще са необходими по 150 млн. лв. месечно.

Ангажиментът бе поет след национален протест пред Министерския съвет, който блокира центъра на София за три часа по обяд.

Очаква се решенията да бъдат окончателно разписани най-късно до заседанието на правителството утре.

Протестът на бизнеса и синдикатите съвпадна с деня, в който бе поставен поредния рекорд в цената на електроенергията на свободния пазар – 482 лева за мегаватчас, а предприятията – с изчерпани резерви и без ликвидни средства.

„Токът трябва да се плати. Той не може да се отлага. Там няма трупане на дълг. Той просто трябва да се плати, а те нямат тези пари“, каза Мария Петрова от Съюза за стопанска инициатива.

Затова на протеста заедно с работодателите излязоха и техните работници:

„Тук съм, за да протестираме за тези цени на тока, които ни заробват, които могат да станат причина един ден да загубим своята работа.“

 

Наталия Ганчовска

Наталия Ганчовска

 

Протестът затвори центъра на столицата за три часа по обяд, а след среща на организаторите с премиера Стефан Янев стана ясно, че решение за финансови компенсации още през ноември е намерено, но тепърва трябва да бъде разписано в нормативен акт.

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал предупреди, че рекордната цена на електроенергията засяга не само бизнеса, но и социалните структури като болници, училища и детски градини, които също купуват на свободния пазар. Според него този ценови шок ще погълне 3 милиарда лева и ще доведе икономиката до колапс.

„Търпението на хората е изчерпано. Ние искаме да заявим това от площада. Поканили (на протеста) сме всички, които не искат и не могат да плащат двойни и тройни сметки – защото идва енергийната ламя и прибира резултатите от техния труд“.

Протести се проведоха и в други градове.

 

 

Васил Велев от АИКБ обясни, че бизнесът е настоял подкрепата да бъде в размер на 75 процента от разликата в цената на борсата и прогнозната цена на КЕВР – 119 лева.

„Нашето искане е да стане преди тези 600 000 потребители да си получат сметките за текущия месец, които ще бъдат тройни спрямо обичайните. Връчихме нашия дебитен чек. Той е за 3/4 от разликата между прогнозната пазарна цена и действителната.“

Парите ще се разпределят пропорционално на потребеното количество електроенергия. За подобна мярка не е необходима актуализация на бюджета, смятат от бизнеса и твърдят, че пари в Хазната има. Този вид подкрепа е съобразена и с препоръките на Европейската комисия.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров категорично отрече това да е намеса на държавата на борсовия пазар.

„Борсата се разпада в момента и някой трябва да я възстанови обратно, защото борса няма да има. Иначе няма да има откъде да си купите ток и ще угасне лампата.“

„600 хиляди небитови потребители за тях сме днес тук, за тях сметката на ден е 480 лв. за мегават, което 4 пъти повече от цените на регулирания пазар. Това е огромен удар, който не си се е случвал досега“, каза пред БНР Пламен Димитров от КНСБ.

Снимка: Наталия Ганчовска

Източник: БНР