Първото заседание на новия парламент се очаква на 1 декември

Новини БГ

Очаква се президентът Румен Радев да издаде указ за свикване на новоизбраното 47-ото Народно събрание в сряда – 1 декември, съобщава БНР.

Най-неотложната задача, която стои пред новия парламент е приемането на държавния бюджет за догодина. Заявка това да се случи беше дадена на преговорите вчера, а определеният срок е края на януари.  В 47-ото Народно събрание ще има 7 политически сили.

След седмица на преговори за бъдещо управление се очаква президентът вече да свика новоизбрания парламент, спазвайки разпоредбите на Конституцията, където е указан срокът „най-късно“ един месец след избирането му.

Оставащите дни до коледите празници са ограничени за неотложните задачи, с които трябва да се заеме парламентът.

Новоизбраните депутати вече проведоха техническата си среща в сградата на Народното събрание.

Първото заседание по традиция е тържествено и се очаква да е в началото на политическия сезон – 1 декември (сряда).

То се открива се от най-възрастния народен представител (в новоизбрания парламент това е Силви Кирилов от „Има такъв народ“), депутатите полагат клетва, представят се водещите приоритети и се избира ръководството на парламента.

В първите дни на работата си депутатите ще изберат съставите на постоянните и временни парламентарни комисии и ще изработят нов правилник за дейността на 47-ото Народно събрание.