Цената на петрола пада с над 5% заради новия по-опасен щам на ковид

Новини БГ

Борсовите котировки на петрола паднаха с повече от 5% поради опасения, свързани с новия вариант на ковид в Южна Африка, който може да е потенциално силно заразен.

Преди обяд един барел американски лек суров петрол с доставка през януари поевтиня с близо 6 % до 73,45 долара, а януарските фючърси на сорта Брент от Северно море изгубиха близо 5 на сто от стойността си до 78,12 долара за барел, сочат данни на платформата ICE.

Новият вариант на ковид – B.1.1.529, открит в Южна Африка се счита за най-опасния досега. Той има потенциала за много бързо разпространение и на този етап учените не знаят дали наличните в момента ваксини са ефективни срещу него.

Петролът поевтинява и заради нарастването на случаите на коронавирус в Европа, коментира за Франс прес Анна Стаблум, анализатор в Марекс спектрон.

Членовете на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и техните съюзници по споразумението ОПЕК+ ще се срещнат на 2 декември, за да определят развитието на координираното си предлагане за началото на 2022 година.

Администрацията на САЩ обяви във вторник планове да освободи 50 милиона барели петрол от стратегическия резерв съгласувано с други големи потребителски страни, включително Китай, Индия и Япония, в опитат да „охладят“ цените.

Мярката вероятно ще доведе до по-голямо предлагане на суровината през идните месеци, твърдят експерти на ОПЕК.