„Почтените“ напъват за кабинет до Коледа

Новини БГ

Разнобой в Демократична България за участие във властта

Преговорите продължават и тази седмица на лидерско ниво

Атанас Атанасов има амбиции към сигурността

„Продължаваме промяната” напъват за бързо сформиране на кабинет. „До Коледа трябва да има правителство”, обяви толерираната от Кирил Петков адвокатка Лена Бориславова. Според експерти това едва ли ще се случи, тъй като тепърва предстоят уточнения по спорните теми. Всяка партия, участваща в преговорите, има теми, от които няма да отстъпи.

След Корнелия Нинова Кирил Петков и Асен Василев са разговаряли и с лидерите на другите две формации – „Демократична България” и „Има такъв народ”. Договорено е през тази седмица преговорите да продължат, но вече на политическо ниво. Всеки лидер ще участва в тях с преговорен екип от четирима-петима партийци, които ще защитават приоритетите от предизборните програми на формациите си.

Едва след изглаждане на противоречията ще се обсъжда разпределянето на министерства и имена на министри. Към момента текат неформални разговори и срещи, а много от мераклиите за постове сами се хвалят, че ще влязат във властта.

Сериозен проблем пред бъдещата коалиция е разнобоят в „Демократична България”. Христо Иванов смятал, че не е добре да дават министри, след като съдебната реформа не може да се реализира във вида, в който желаят, заради липса на мнозинство за поправки в конституцията. Атанас Атанасов бил на обратното мнение и лично той имал аспирации към службите, свързани със сигурността. Нямал нищо против да е и вътрешен министър.

Люта битка има и за комисиите. Сред най-атрактивните са Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и Комисията за финансов надзор (КФН). Мераклиите за двата органа са много. Смята се, че в двете комисии е съсредоточен огромен финансов ресурс – при едната са обществените поръчки, а при другата застрахователите.

Петков увърта, можел да отстъпи за премиер

Служебниците са резервен вариант, ако формациите не се разберат

Стефан Янев не желаел да остава премиер.

Служебните министри на Румен Радев са резервен вариант за „Промяната”. Те можели да останат на постовете си, ако не се намерели по-подходящи, според твърденията на Лена Бориславова. Според участници в неформалните разговори причината е по-различна. Служебниците наистина били резервен вариант, но в случай, че партиите не могат да се разберат. Тогава вместо да спорят, щели да оставят временните министри на постовете им. Това обаче означава участие на Радев в изпълнителната власт, коментират политолози.

Самият Кирил Петков увърта, твърдейки че може и да не е премиер. До преди седмица се твърдеше, че Стефан Янев може да остане на поста си, но „Труд” научи че той не желае. Една от най-коментираните неофи­циално теми е за охладняване на отношенията му с Румен Радев, на когото бе дясна ръка.

„Почтените” залагат на адвокат

Корнелия Нинова драпа за шеф на парламента

Лидерката иска още един център на властта

Корнелия Нинова отдавна иска да получи шанс за реванш.

Лидерката на БСП (в оставка) Корнелия Нинова имала планове да застане начело на Народното събрание, научи „Труд” от членове на Националния съвет, които са от отбора на председателката. Нинова искрено вярвала, че ако поеме председателството ще успее да превърне НС в център на властта и ще успява да се противопоставя, както на бъдещото правителство, така и на президента Румен Радев. Не е тайна, че отношенията между Нинова и Радев са изострени, заради създаването на служебния президентски проект „Продължаваме промяната”. Затова Нинова отдавна иска да получи шанс за реванш.

Втората причина заради която шефката на БСП искала да оглави парламента е самозащитна. Нинова вярвала, че ако се превърне в парламентарен фактор, оставката є като лидер на БСП ще се отложи във времето и в крайна сметка няма да се състои. Социалисти подозират, че една от основните теми за среднощен разговор с Кирил Петков и Асен Василев е била именно кандидатурата на Нинова за шеф на НС.

„Труд” научи, че „Почтените” държат този пост да остане при тях и както вече писахме имат и фаворит – адвокатът от кантората „Джингов, Гугински, Кючюков и Величков” Никола Минчев.

Спорове и за транспорта

Битка за енергетиката и земеделието

ИНТ ще предложат Караджов за транспорта

Пламен Дилков

Министерствата на енергетиката и на земеделието се оказват най-желани от партиите, участващи в преговорите. Причината е, че това са едни от най-ресурсните ведомства.

За Министерството на енергетиката първоначално е обсъждана номинация на водача на старозагорската листа на „Промяната” Радослав Рибарски, представян за специалист по енергийни проекти. След това в обръщение е вкарано името на хидроинженера Пламен Дилков, който „Почтените” вкараха в борда на БЕХ, независимо, че срещу него има разследвания на прокуратурата. Другото име в обръщение е това на Александър Николов, който ИТН предлагаха за министър в неосъщественото си правителство.

За земеделското ведомство претенции имат от БСП, като техен фаворит е Явор Гечев. Обсъждана е и номинация на Пламен Абровски от ИТН.

Неясноти има и около транспорта. Кирил Петков продължавал да държи на един от основните спонсори на формацията му Николай Събев, който даде 310 000 лв. за изборите. От ИТН предлагали Гроздан Караджов.

За финансите се смята за твърда кандидатурата на Асен Василев. За Външните работи фаворит е Даниел Лорер, който вече си събирал екип. Сегашният външен министър Светлан Стоев отива посланик във Виена.
Румен Радев е направил опит да наложи Бойко Рашков, но е срещнал мека съпротива. Затова Рашков се е преориентирал към антикорупционната комисия.

Източник:Труд